Sotning Örebro
Boka Sotning!

Sotning av eldstad och rökkanal

Varför ska det sotas?

Sotning är en viktig del i förebyggandet av bränder. Att sota innebär att man tar bort eventuell brännbar beläggning i skorstenar och eldstäder för att minimera brandrisken. Enligt Lagen om skydd mot olyckor är vi skyldiga att utföra sotning på alla anläggningar som är i bruk. Vill du veta mer om regelverket, läs gärna vidare under vårt avsnitt Tips & Råd.

Kontakta oss

Hur ofta ska man sota?

Sotning utförs med bestämda tidsintervall som kan variera beroende på hur ofta du eldar eller vad du har för slags objekt som behöver sotas. Sotningsintervallerna kan exempelvis skilja sig mellan lokaleldstäder, värmepannor, imkanaler och köksspisar. Här hittar du mer information om hur ofta du bör sota.

Att tänka på inför sotning av rökkanal och eldstad

Innan vi kommer och hjälper dig med ditt ärende finns det en del bra saker att förbereda som underlättar för oss när vi ska utföra vårt arbete. Läs igenom punkterna nedan och fundera på vad du kan göra för att förenkla för sotarn.

  • För att vi ska kunna utföra vårt jobb enligt ”Lagen om skydd mot olyckor” måste vi få tillträde till er fastighet och de utrymmen som har anknytning till de objekt som ska sotas.
  • Vilka objekt det gäller och vilken tid vi vill sota meddelas vid avisering.
  • Tiden vilken vi ska komma under kan kanske verka lång men det kan hända mycket som stör vår arbetsplanering. Därmed måste vi ha en ganska vid tidsram att röra oss inom. Vi hoppas att ni har överseende med detta.
    Skulle inte tiden passa måste detta meddelas i god tid så vi kan planera om vårt jobb. De flesta vill ha tider först på morgonen, sist på dagen eller vid lunchtid. Tyvärr går detta inte alltid att tillgodose, därför är vi tacksamma om vårt besök går att genomföra under den tid vi föreslagit, de gånger vi besöker er fastighet.
  • Stege för tillträde till tak ska vara framtagen. Stege, takstege samt glidskydd ska vara vid gott skick. Vintertid ska det vara skottat när så erfordras.
  • Att skydda känsliga ytor såsom golv och väggar runt eldstaden som ska sotas och den väg som sotaren ska gå till eldstaden.
  • Att sopskyffel samt kärl i plåt med tätslutande lock för att förvara sotet i finns framtaget. Vi kan även erbjuda er sotsugning, vilket innebär att sotaren använder sin stoftsug till att suga upp ert sot, förvara detta och avlägsna det på avsedd plats. Detta är en tilläggstjänst som avtalas muntligt, priset är 140 kr/tillfälle.
  • Att arbetshindrande föremål såsom kryddhylla, förugn, pelletsbrännare och andra lösa föremål är borttagna vid sotning.

Se även vårt avsnitt under fliken Tips & Råd – ”Förbereda inför sotarens besök”.

Sotning av braskamin

Har du en braskamin med insatsplattor, s.k vermekulitskivor? Tänk på att dessa är en förbrukningsvara och att de slits med tiden. Om de vid gängse sotning går sönder, så kan det bero på att plattorna är slitna – och därmed är det inget som sotaren ersätter.

Vill du boka sotning?


Kontakta oss

Jag har fått en tid för sotning, hur ändrar jag den?

Om du vill ändra tid eller dag på sotningen kan du göra detta via vår ombokningsportal. Observera att en eventuell avbokning måste ske senast 24 timmar innan bokat besök för att du inte ska bli återbetalningsskyldig. Vi tillämpar 14 dagars ångerrätt efter att en bokning gjorts.


Två sotare från Örebro Sotarn på väg till en sotning
Örebro Sotaren

Nyhet! Beställ luftvärmepumpen av oss!

Rusta dig inför vintern med en luftvärmepump från Sverigepumpen! Genom Örebro Sotarn får du den levererad, installerad och med servicen inplanerad redan från start. Varför inte kombinera med något av våra ventilationspaket – så har du ett helhetsgrepp kring din värme och ventilation.

Läs mer om luftvärmepumpar