Att elda med pellets
Pellets tillverkas helt utan tillsatser och är ett bränsle som förbränns i små mängder under hög temperatur. Något som minskar utsläppen och belastningen på miljön. Pellets kan användas i olika typer av eldstäder – både i pannor och i lokaleldstäder – och är ett mycket energirikt bränsle. Eldar du pellets i värmepanna så räcker det ofta med en dryg liter för att vintertid värma upp en normalstor villa under en timme.
Pellets är en bra lösning för villaägare med en olje- eller kombipanna i källaren, men det finns också nya pannor som är speciellt konstruerade för pelletseldning. Väljer du att ha kvar din gamla oljepanna byter du helt enkelt ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare. Även husägare som satsat på vedeldning med en bra panna och ackumulatortank kan lätt gå över till eldning med pellets. Det finns flera olika lösningar för hur pannan kan byggas om och kostnaden blir ofta relativt låg.
Att kombinera energikällorna
Inte ens i hus med direktverkande el är eldning med pellets en omöjlighet. Lösningen heter då pelletskamin. Med en central placering i ett hus kan kaminen ersätta stora delar av uppvärmningselen, medan varmvattnet värms som tidigare. Flera kaminer har termostatdrift som gör det möjligt att ställa in önskad temperatur, vilken bibehålls så länge det finns pellets i magasinet.
Mycket sköter sig självt
Att elda med pellets är bekvämt – men kräver en del underhåll. Brännaren skruvar in pellets från bränslelagret till ett litet mellanlager varifrån en skruv för in bränslet i brännaren. Pelletsbrännaren behöver göras ren ungefär en gång i månaden och askan kan behöva tömmas flera gånger i veckan. Man behöver förstås se till att det hela tiden finns pellets hemma. Tänk på att pellets tar ganska mycket plats och att säckarna är tunga och otympliga. Något som kan behöva tas i beaktande, inte minst ur ergonomisk synpunkt.
Att köpa pellets
Det företag som installerar din utrustning eller pelletsleverantören kan informera om doseringen. Inköpen av pellets kan gå till på olika sätt. Det går att köpa bränslet i lösvikt hos tillverkaren, men vanligt är att villaägare får pellets levererat i storsäckar, på pall eller via bulkbil. För dig som tänker elda med pellets är det en fördel om huset har ett rejält pannrum, eller något annat utrymme som passar som lager.
- Ta alltid kontakt med skorstensfejarmästaren innan du gör installationer för att elda med pellets.
- Glöm inte säkerheten. Skydda ditt pelletslager – det är ett extremt torrt bränsle som lätt kan antändas.
Kontakta oss
Läs även: