Tillbaka till hemsidan
Aktuellt

Sotaren lanserar koncept för dokumentation av inomhusklimatet

Bor du i flerfamiljshus och upplever att det är för kallt eller dragigt i fastigheten – trots att temperaturen verkar rätt inställd och inga uppenbara otätheter verkar finnas? Delar av svaret kan ligga i hur temperatur och lufthastighet samspelar, ihop med strålning av värme eller kyla.

Sedan länge finns riktlinjer och regler för hur vår inomhusmiljö ska vara, för att vi ska må bra och prestera bra. Den Obligatoriska ventilationskontrollen (OVK), som infördes 1992, blev myndigheternas grepp för att råda bot på den allvarliga situationen i många bostäder, skolor och andra lokaler. Idag ska OVK utföras med jämna intervaller i bland annat offentliga byggnader, i flerbostadshus och i nybyggda villor. Genom att följa OVK-protokollet – och att därtill ställa in fastighetens temperaturer efter givna riktlinjer, skapas ett klimat som ska vara optimalt för de flesta.
Dock upplever inte alla människor samma sak. Även om allt verkar vara inställt och justerat enligt konstens alla regler, så händer det att vissa inte får den upplevelse av miljön, så som det är tänkt. Kanske känner man att ventilationen är kvalmig eller dålig, trots att ventilationssystemet är rengjort och injusterat – eller att fastigheten är kall eller dragig, även om temperaturen visar rätt och inga synliga läckage eller otätheter verkar finnas.

Skillnad på faktisk och upplevd temperatur
– Det kan vara stor skillnad på faktiskt innetemperatur och upplevd temperatur, säger Jan Wiklund vid SoVent Academy. Det är precis som med utomhusklimatet; termometern kan säga en sak – men du kan ändå uppleva något annat. Här spelar t ex luftfuktighet och barometertryck in, men ibland ligger också delar av svaret i den enskilde individens förutsättningar, så som kroppens egen ämnesomsättning. Att känna sig frusen behöver således inte alltid bero på yttre faktorer.

Jämförelserna leder till bättre helhetssyn
Med konceptet ”Dokumenterat inomusklimat”, som bygger på miljöstandarden R1, mäts och jämförs enskilda värden mot varandra. Här finns faktorer som metabolism, termiskt klimat, drag och turbulens – och mycket annat. Den samlade analysen lämnas i en rapport med förslag till eventuella åtgärder.
– Det är relativt vanligt att det mesta kan lösas med enkla ingrepp och små justeringar – bland med något så enkelt som att bara möblera annorlunda. Med vår metod hoppas vi kunna skapa större förståelse för hur olika faktorer samverkar. Det blir ett tydligt dokument att arbeta utifrån, för alla som på ett eller annat sätt är verksamma inom fastighetsförvaltning och fastighetsskötsel.