Tillbaka till hemsidan
Ventilationsskolan

Bra att veta inför valet av luftvärmepump

Med skenande elpriser blir fördelarna med att investera i en luftvärmepump än mer uppenbara. Det handlar både om att komma åt den långsiktiga effekten, som att kunna minska bostadens uppvärmningskostnad. Men också om den direkta förbättringen av inomhusmiljön, både när det kommer till luftkvalitet och skön temperatur, varma och kalla dagar. Här berättar vi mer om luftvärmepumpar och vad som är viktigt att tänka på inför ditt val.

1

Vad är egentligen en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump består av två delar. En utomhusdel, och en inomhusdel. I utomhusdelen utvinns värmen från uteluften. Den värmer sedan upp ett köldmedium, som förs in i inomhusdelen och värmer upp luften i din bostad. Enkelt beskrivet fungerar luftvärmepumpen ungefär som ditt kylskåp, fast tvärtom. Medan kylskåpet tar värme inifrån skåpet som sedan avges på baksidan, utvinner luftvärmepumpen sin egen energi från utomhusluften och sprider den sedan som varm luft inomhus med hjälp av en fläkt.

2

Vilka är fördelarna?

Den stora fördelen med en luftvärmepump är att den passar de flesta hushåll och har en förhållandevis låg investeringskostnad jämfört med hur mycket energi och pengar du sparar. Utöver behaglig temperatur och förbättrad luftkvalitet kan de flesta modeller även ge komfortkyla under årets varma dagar.

3

Hur mycket energi kan jag räkna med att spara?

Det beror bland annat på var i landet du bor, husets planlösning och hur ditt behov av uppvärmning ser ut. Om du har direktverkande el för din uppvärmning innebär en luftvärmepump ofta en energibesparing på 20–30 procent.

4

Hur stor luftvärmepump behöver jag?

En modern luftvärmepump har ofta tillräckligt bra verkningsgrad för att kunna värma upp en villa på ca 100–150 kvadratmeter. Det förutsätter dock att förutsättningarna är de bästa, det vill säga att huset har en öppen planlösning som gör att den varma luften kan cirkulera fritt, men också att utetemperaturen aldrig faller under den som pumpen är dimensionerad för. Tänk därför på att välja en luftvärmepump som är anpassad efter vårt nordiska klimat och tillverkad med tanke på våra årstider och variationer i väder och temperatur.
Tvekar du kring storlek är det oftast bättre att välja en större modell än att underdimensionera då det ju handlar om en långsiktig investering. 
Missa heller inte att läsa igenom garantivillkoren och kontrollera vilka försäkringar som ingår i köpet.

5

Och vad gäller kring placering?

Rätt placering av luftvärmepumpens inomhusdel är avgörande för hur mycket energi du kan spara. Det bästa är att placera den så centralt som möjligt i bostaden för att värmen ska få maximal spridning till så många rum som möjligt.
I dag kan de flesta luftvärmepumpar kopplas upp mot ditt wifi. Det innebära att du via en app enkelt kan bestämma när du vill att den ska sättas på och stängas av och vilken temperatur du vill ha. Smart för dig som till exempel vill kunna sätta på värmen i stugan på distans eller bara vill slippa resa dig från soffan för att leta efter fjärrkontrollen.

6

Får jag installera en luftvärmepump själv?

Nej, sedan år 2009 är det krav på att installationer av värmepumpar ska göras av en certifierad installatör. Det beror på att värmepumpar innehåller F-gas, och de måste för säkerhetens och miljöns skull installeras på rätt sätt. Du behöver därför se på totalkostnaden redan när du köper din luftvärmepump. Vanligtvis kan du få ett paketpris för en luftvärmepump där även installationen ingår.

7

Vilka siffror ska jag titta på?

Luftvärmepumpens energieffektivitet mäts i COP som är en förkortning av Coefficient of Performance, även kallat verkningsgrad eller värmefaktor. COP-värdet anger hur många kilowatt värmepumpen ger per förbrukad kilowatt. En värmepump med ett COP-värde på fem ger fem gånger mer energi tillbaka än den kräver för sin drift.
Eftersom COP-värdet inte säger någonting om genomsnittet över tid behöver du även titta på pumpens SCOP-värde. Det är en förkortning av Seasonal Coefficient of Performance som är ett genomsnittsvärde av värmefaktorn under hela året, så kallad årsvärmefaktor. När man mäter SCOP tar man hänsyn till olika faktorer som till exempel förändringar i luftfuktighet och utomhustemperatur. Ett högt SCOP-värde innebär lägre energikostnader.
SEER, Season Energy Efficiency Ratio, och EER, Energy Efficiency Ratio, är motsvarigheten till SCOP- och COP-värde och används för att mäta värmepumpens prestanda i kyldrift. Alltså när den är inställd på luftkonditionering eller kylläge.

8

Hur ofta ska jag serva min luftvärmepump?

När din luftvärmepump väl är på plats är det viktigt att ge den lite kärlek och omsorg. Vid en nyinstallation är det obligatoriskt med vissa serviceintervall för att upprätthålla en lång garantitid. För äldre luftvärmepumpar rekommenderas service inom tre år för att säkerställa en längre livslängd och för att du ska spara så mycket energi som möjligt.