Tillbaka till hemsidan
Aktuellt

Fåglar i skorstenen? Håll kollen i ruvningstiderna!

Våren är här – och därmed hög tid för fåglarna att bygga bo och lägga ägg. Det är ett dilemma för många husägare, då rökkanaler från eldstäder och värmepannor ofta blir ett populärt tillhåll.
Under maj är det främst kajorna som har sin äggläggningsperiod. Därför kan det vara bra att nu hålla ett extra öga på om huset fått nya hyresgäster.

LÄS MER
Säker eldning

Brasmys i vinter – så eldar du rätt

Peta in en pinne i brasan och köra på? Njae, fullt så enkelt är det kanske inte. Oavsett du är fullblodsproffs eller inte, så finns det alltid något nytt att lära sig i den ädla konsten att tända och hantera den perfekta brasan. Med de rätta förberedelserna får du också ut mycket mer av upplevelsen. Ta del av våra 8 tips till den optimala eldstadsstunden – för både din komfort och allas vår miljö!

LÄS MER
Luftvärmepump
Aktuellt

Örebrosotarn breddar utbudet med luftvärmepumpar

I en tid då elpriserna skjuter i höjden är det många som fått upp ögonen för alternativa värmekällor. För att möta efterfrågan och kunna bredda servicen till kunderna har Örebrosotarn sedan hösten 2021 breddat sitt utbud. Nu kan villaägare ringa till sotaren för att få luftvärmepumpen installerad och servad.

LÄS MER
Aktuellt

Allt fler vill ha digital avisering från sotaren

Som ett steg i att förbättra och förenkla kommunikationen erbjuds sedan en tid tillbaka möjligheten att få sotarens meddelanden via Kivra. Den digitala brevlådan, som nu kan användas för att få avisering om sotning och brandskyddskontroll, har blivit allt mer populär bland kunderna.

LÄS MER
Säker eldning

Kaminerna och klimatet – går ekvationen ihop?

Sedan vi lärde oss att kontrollera elden för matlagning och värme har lågan spelat en central roll i människans liv. En sisådär 700 000 år senare vedeldar vi fortfarande – och i tider med klimatdebatter och skenande elpriser har den levande elden blivit mer levande än på mycket länge.

LÄS MER
Ur en sotares vardag

Fredriks uppdrag: en sundare inomhusmiljö

Det kan tyckas vara självklart att få andas frisk luft. Och vi i den här delen av världen, det klara och förhållandevis rena Norden, borde väl inte ha några problem med den frågan? Luften är ju gratis och den finns i mängder. Men är det verkligen så?
Möt Fredrik Biörs, ventilationstekniker hos Örebrosotarn AB.

LÄS MER
Ur en sotares vardag

Carl Johans mission – att säkra brandskyddet

Carl Johan Björkeroth arbetar som brandskyddskontrollant hos Örebrosotarn AB. Likaväl som bilbesiktningen är också det här en myndighetsutövning. 
”Men lagen till trots, det är förstås inte pekpinnen som är målet”, säger Carl Johan Björkeroth. I dagens kontroller får kunderna en värdefull återkoppling.
Brandskyddskontrollen ger en nyttig och ofta lönsam inblick i anläggningens funktion och status.

LÄS MER
Ur en sotares vardag

Peters fokus – trygghet in i minsta decimal

Peter Öhrlund är besiktningsman hos Örebrosotarn AB. Där arbetar han enligt en väl dokumenterad och beprövad metod – SSR GODKÄND BESIKTNING®. Det är världens första kvalitetssäkrade metod för besiktningar av eldstäder och rökkanaler, framtaget av Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund.

LÄS MER
Aktuellt

Sotaren lanserar koncept för dokumentation av inomhusklimatet

Bor du i flerfamiljshus och upplever att det är för kallt eller dragigt i fastigheten – trots att temperaturen verkar rätt inställd och inga uppenbara otätheter verkar finnas? Delar av svaret kan ligga i hur temperatur och lufthastighet samspelar, ihop med strålning av värme eller kyla.

LÄS MER
Ventilationsskolan

Bra att veta inför valet av luftvärmepump

Med skenande elpriser blir fördelarna med att investera i en luftvärmepump än mer uppenbara. Det handlar både om att komma åt den långsiktiga effekten, som att kunna minska bostadens uppvärmningskostnad. Men också om den direkta förbättringen av inomhusmiljön, både när det kommer till luftkvalitet och skön temperatur, varma och kalla dagar. Här berättar vi mer om luftvärmepumpar och vad som är viktigt att tänka på inför ditt val.

LÄS MER
Foto från Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund
Sotarhistoria

Knoparmoj – ett hemligt språk på väg att försvinna

Om det är torsdag så ska man enligt traditionen gluffa gläfsa. Alltså äta pannkaka. Efter maten sitter det kanske fint med lanken. Det vill säga kaffe.
Ord som dessa – och ytterligare minst 400 substantiv, adjektiv och verb – utgjorde en gång i tiden sotarnas hemliga språk, Knoparmoj. Det mesta är glömt idag, men några ord använder du kanske rentav själv i ditt språkbruk.

LÄS MER
Sotarhistoria

Skoj med Knoparmoj – ett axplock ur en historisk ordlista

Hur många ord känner du igen från sotarnas hemliga språk? Vi listar några av de vanligaste orden, som forna dagars skorstensfejare använde i sin vardag. Varför inte passa på att lära in några uttryck och utmana sotaren vid nästa besök?

LÄS MER
Ventilationsskolan

Imma på badrumsspegeln
– vad orsakar vad i din inomhusmiljö?

Dröjer sig imman på badrumsspegeln kvar en lång stund efter att du har duschat? Blir det ofta kondens på insidan av fönsterrutorna? Störs du av jobbig lukt? Eller har du återkommande huvudvärk och svårt att koncentrera dig? Då kan det vara dags att se över ventilationen.

LÄS MER
Ventilationsskolan

Vilket ventilationssystem har din fastighet?

Vad är det som krävs för att få bra ventilation? Svaret på den frågan är inte helt enkel, men en bra grund är att känna till vilka fördelar och nackdelar som finns med våra olika ventilationssystem; Självdragsventilation (S), Frånluftsventilation (F) och Från- och tilluftsventilation (FT). Om systemet dessutom tar vara på energin för att värma till exempel vatten läggs ett X till förkortningen, som då blir FX eller FTX. X:et står alltså för återvinning.

LÄS MER
Säker eldning

Vem vet vad om ved? Det här är sotarens guide!

I tider då eldstaden upplever en renässans som aldrig förr har också ämnet ved blivit hetare än någonsin. Det finns många ”husmorstips” om hur veden bäst ska klyvas, förvaras och hanteras. Den som vill göra en djupdykning på området har gott om böcker att välja mellan – för att inte tala om alla instruktionsfilmer på nätet. För oss andra, som bara söker en snabb vägledning och en enkel ”crash course” har vi samlat sotarens 5 snabba tips.

LÄS MER